Jeg har gennem de sidste par år haft et højt ønske om at skabe gensidigt givende, dybe og facadefri relationer i mit liv. I den livsfase, som jeg befinder mig i, som moden kvinde, der tilmed er selvstændig og dermed ikke har decideret kollegaer, opstår der sjældent muligheder for at knytte nye bånd helt af sig selv. Det har betydet, at jeg bevidst har skulle været opsøgende, det har jeg blandt andet været på facebook. På facebook er der interessegrupper og fællesskaber for stort set alt, og det kræver “kun” modet til at kaste sig ud i at være aktivt deltagende og opsøgende. Mit ønske om nye, værdifulde relationer har da også krævet en del energi og har ført til såvel glæder som skuffelser undervejs.

Forleden vendte jeg dette med en ny, højt værdsat veninde, og vi delte vores erfaringer. Min største udfordring er i reglen at give slip igen, når det viser sig, at en relation ikke kan bære. Jeg vil så gerne have, at det skal lykkes at bevare et venskab, men det er ikke altid muligt. Og min veninde mindede mig kærligt om, at det ikke er varigheden af en relation, der er afgørende for værdien. Mennesker kommer ind i dit liv, er der for en tid, og nogle gange ikke så længe, men der er altid noget at lære og formår du at være taknemmelig for det, I havde sammen, har det aldrig været forgæves. 

Det eneste vi kan være sikre på her i livet er jo alligevel, at alt er midlertidigt. Tab er et grundvilkår. Ole Hartling siger det så smukt i en artikel, hvor han fortæller om sorgen ved at miste sine hustruer: “Midt i tabet har man jo en stor taknemmelighed over, hvad man har fået. Livet består i at skabe tilknytninger og have tilknytninger. Det er jeg sikker på – og så er det jo et vilkår, at vi mister. Vi mister så mange ting i livet: efterhånden vores førlighed og sanser, tænder, muskelkraft og tænkeevne. Og så mister vi dem, vi holder af.”

Så min pointe?

Gå nu ud i livet og vov det. Knyt bånd, lær mennesker at kende uden sikkerhedsnet og uden vished om, hvor længe I vil være der for hinanden. Vær taknemmelig i nuet for det, der er. Det er det hele værd. 

Kærligst Charlotte

relationer, venskaber

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *