Som en hel kolonne af soldater kommer dine tanker marcherende i det øjeblik, du rammer hovedpuden. Du vender og drejer dig, forsøger at trække vejret roligt, men kan mærke uroen i kroppen, som bare ikke vil slippe, mens du forsøger at løse morgendagens problemer.

Kender du den følelse? Og i det hele taget fornemmelsen af at have så mange tanker i dit hoved, at du aldrig oplever RO?

Det gjorde jeg, og heldigvis er jeg i stand til at skrive det i datid, for det er et overstået kapitel. Men hvor har jeg ligget søvnløs mange gange og kigget på uret, mens jeg forsøgte at problemløse gennem endeløse kæder af tanker. Om morgenen var jeg flad og energiforladt og var ikke kommet nærmere på nogle løsninger. På et tidspunkt var det så slemt, at jeg måtte ty til sovemedicin for at få søvn.

Da jeg startede på min mindfulness uddannelse var det med et håb om, at jeg endelig kunne opleve ro i mit hoved og få styr på mine tanker. Til min store frustration oplevede jeg, at jeg snildt kunne gruble mig gennem enhver form for guidet meditation. Jo mere fokus jeg vendte indad, jo værre blev det.

Først da jeg lærte den metakognitive metode lykkedes det mig at få ro og fred fra mine tanker. Jeg tror, at tiøren faldt, da jeg indså, at jeg hverken behøver at puffe mine tanker væk, lave dem om eller på anden måde bekæmpe dem. Tanker opstår konstant i os, og vi kan jo på ingen måde undvære dem. Men vi kan lære ikke at give dem overdrevent fokus, så de får karakter af bekymringer, grublerier og spekulationer og fylder alt, alt for meget. For det er den sikre vej til stress, angst og depression.

Har du lagt mærke til, hvordan ting pludselig kan falde på plads, og du finder en løsning ubesværet, når du forlader problemet? Bare sådan i hverdagen, hvor du rejser dig fra computeren for at gå på toilettet, eller går til frokost, og når du kommer tilbage, så ved du pludselig, hvad der skal til? Det er et lille eksempel på, hvordan den metakognitive metode virker. Du lærer, hvordan du kan flytte dit fokus og din opmærksomhed ud af, så dit hoved får ro. Du indser, at du ikke finder løsninger ved at overtænke. En overanstrengt og træt hjerne virker bare ikke optimalt, det svarer til en overophedet telefon.

Og sidegevinsten er, at du faktisk får mere tid til din rådighed, al den tid du har brugt på unødige spekulationer, bliver pludselig din egen. Så din undskylding om, at du ikke har tid til at lære metoden, holder ikke. Det er en investering, der frigiver tid og giver dig overskud, og dermed bliver du faktisk langt mere effektiv og bedre til at løse hverdagens udfordringer både i dit arbejds- og privatliv.

Prøv lige nu her i dag at give dig selv en lille forsmag på det metakognitive. Sidder du med en arbejdsopgave, der driller dig, så tag vinterjakken på og gå udenfor. Sæt dig på en bænk, luk øjnene og læg mærke til lydene omkring dig. Vælg så én lyd af gangen og fasthold din opmærksomhed på den et par minutter og skift dernæst til den næste. Bliv ved i ca. ti minutter. Og ja, det har du tid til.

For når du kommer ind og kaster dig over arbejdet igen, så har din hjerne fået en tiltrængt pause.

Kærligst Charlotte

Ps. Vil du lære metoden selv, så kan du læse mere her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *