Forleden sad jeg og snakkede med en af de borgere, som jeg er mentor for. Hun er af anden etnisk herkomst og udfordret på mange livsområder, både fysisk og socialt.

Hendes søn havde undrende spurgt ind til, hvem jeg var, og hvordan jeg dog kunne hjælpe?!

Hun havde forsøgt at forklare det på bedste vis; at jeg var mentor og i første omgang skulle hjælpe hende ud af sengen og i gang med hverdagen og så på længere sigt tilbage i arbejde.

Men hvordan skal hun dog bære sig ad med det?! Havde sønnen spurgt.

Og det var et særdeles godt spørgsmål, og der bollebagningen kommer ind i spillet. For som mentor nyder jeg stor gavn af blandt andet at have en ergoterapeut faglig baggrund, hvor hverdagens aktiviteter er omdrejningspunktet. For du skal have styr på din hverdag, før du overhoved kan magte et arbejdsliv. De fundamentale aktiviteter i din hverdag, så som at komme ud af sengen, få taget et bad, tage tøj på, lave mad, gøre rent, købe ind, er nødt til at fungere.

Det lyder måske banalt for dem, der har et velfungerende liv. Men når man i årevis har været ramt af f.eks. smerter, angst eller depression er hverdagens aktiviteter absolut ikke en selvfølge. Og så er det her, vi starter.

Og her, hvor det giver mening at kalde mentorstøtte for en håndholdt indsats. For det kan kræve, at mentor bogstaveligt talt holder i hånden. Eller måske under armen. Når mentee skal ud af sengen og for første gang længe ud i solen og luften og gå en lille tur rundt om den nærmeste sø, for at høre fuglene synge igen og få lidt sol på næsen. Eller når mentor hjælper med at røre rundt i bolledejen, så mor kan få bagt boller og sende en duft af nybagt brød rundt i hele huset. Så sønnen undrende kommer ud af sit værelse og opdager, at mor rent faktisk er stået op, og han med glade øjne kan smøre en lun bolle.

Når livet på den måde, efterhånden, og med mange bittesmå skridt, begynder at give lidt mening igen, så kan vi nemmere skimte slutmålet om arbejde for toppen af trappestigen. Ikke før. For der skal findes en motivation og vises en vej. Og sommetider går den vej gennem duften og smagen af nybagte boller….

boller

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *